OTOMATİK SİNTİNE POMPASI

 

Sintine pompalarını otomatik hale getirmek için genellikle şamandıra-anahtar (floater swich) kullanılır. Sintinedeki su yükseldiği vakit şamandıra da su ile yükselerek içindeki anahtarı etkileyerek pompanın çalışmasını sağlar. sintine pompası su seviyesini düşürdüğünde şamandıra da alçalarak devreyi keser ve pompa durur. Ancak en kaliteli floterler bile gerek yataklarının kirlenmesi, kireçlenmesi vb. nedenlerle zamanla çalışmaz hale gelebilirler. Yükselmiş durumda kaldıklarında pompanın yanmasına alçak durumda kitlendiklerinde ise pompanın çalışmamasına neden olurlar. Benim başıma sıklıkla gelen bu sorunun çözümü için aşağıda gördüğünüz devreyi geliştirdim.

Devre Şeması

Devre ile ilgili açıklamalar

Devrenin amacı A ve B uçlarına su değdiği anda röleyi kapatarak sintine pompasının çalışmasını, su alçalarak A B uçarından ayrıldığında da pompanın kısa bir süre daha çalışmasına devam etmesini sağlayıp sonunda pompayı durdurmaktır. Su A B uçlarından ayrıldıktan sonra pompayı bir süre daha çalıştırmaktan amaç su seviyesinin A B uçlarından biraz daha aşağı indirilmesidir. Bu sayede teknenin hafif sallantılarıyla A B uçlarına değecek su nedeniyle pompanın sık sık gereksiz çalışması önlenir.

Kalibrasyon (Ayarlar)

Devrenin ayarlanması için sisteme (pompa ve aküye) bağlanmasına gerek yoktur. 12V'luk herhangi bir güç kaynağı yeterlidir. Şemadaki Akü yerine 12V'luk güç kaynağını kutuplarına dikkat ederek bağlayın (şemada yukarı uç + alt uç - ). Parmağınızı ıslatarak A ve B uçlarına birlikte dokunup bırakın. Bu durumda LED ışıldayacak ve röle çekecek kısa bir süre sonra Led sönecek ve röle bırakacaktır. Rölenin devrede kalma süresini trimpotu ayarlayarak değiştirebilirsiniz. Sintinenin derinliğine bağlı olarak bu süre10 ila 45 sn. arasında olabilir. A B uçlarına değdiğiniz sürece LED yanacak ve röle çekecektir. Süreyi ayarlamak için ıslak parmağınızı dokunup hemen çekmek gerekir. Bu ayar sintine motorunun en kısa çalışma süresini belirler.

Uygulama - Kullanım

Devreye pompanın çektiği akım da hesaba katılarak bir sigorta eklenmesi uygun olur.A ve B uçlarından sitineye gidecek kabloların uçlarına (1-2 cm2) küçük birer paslanmaz levha bağlayıp levhalar arasınada 2-3 cm.lik bir aralık bırakın. Kablonun plakayla olan bağlantı noktalarını ve açıkta kalan bakır bölümleri sıcak silikon yapıştırıcı tabancasıyla tamamen izole edin. Silikonun, kabloların izolasyonlarını da kapsayacak şekilde sıvayın. Bu sayede kablonun içine su girmesini önlersiniz. Paslanmaz levhaların en az 1'er santimetrkareleri çıplak kalmalı. Montajdan sonra plakaların her ikisine birden su değdirerek devreyi kontrol edin. Probu (krom plakaları) pompanın su çekebildiği seviyeden en az 1 cm yukarıya monte edin. Bu bir santimlik bölümü dolduracak su hacmi ne kadar çok ise ayarlamalardaki süreyi ona göre uzatın. Bu süre pompa harekete geçtikten sonra artık su çekemez duruma gelinceye kadar olan zamandan en az 5 sn. fazla olmalıdır. Her ne kadar yazdıklarım en uygun değerlerse de hiç biri sistemin çalışması için kritik değildir. Su, probunuzun uçlarına değdiğinde her halukarda sintine pompanız devreye girecektir. Devreyi uygun bir kutu içine monte edip rutubetten etkilenmemesi için gerekli önlemleri almanızda yarar vardır.

1 Aralık 2009
© Dr.Korhan Sökmen
http://www.catamaranvega.com