Su tankı tam dolu iken 8 LED'in hepsi yanacak su seviyesi düştükçe 8 den 1 e doğru söneceklerdir. Devre soldaki resimdeki gibi küçük bir plastik kutuya yerleştirilebilir. Ben de uygularken böyle yaptım. Kabloyu resimdeki gibi değil de kutunun arkasından çıkararak teknenln elektrik panelinde de açtığım delikten geçirip kutuyu da panele yapıştırdım. 12 hatlı kablo bulamazsanız, prob için bilgisayarların seri port çıkışı için kullanılan 9 hatlı (8+1) kablolardan, 12V+ ve 12V- uçları için de herhandi bir çiftli kablo kullanabilirsiniz. Bu daha da iyi olabilir. Seri port için kullanılan dişi ve erkek D konnektörler de (solda), kutunuzdan cıkan kablo ile probdan gelecek kablo arasında kullanılabilir.
Probun imalatı için pek çok seçenek olmakla birlikte burada kendi yaptığım probu tarif edeceğim. Bu probu yapmak için tankın dibine yakın bir boru çıkışı olması gerekir. Su tesisatı için var olan çıkış eğer tankın dibine yakın ise buraya bir T bağlantı ekleyerek de yapılabilir. Kendi yaptığım probu sağdaki resimde göstermeye çalıştım. Tank yüksekliğinden 10-15 cm kadar uzun bir PVC boruyu tank altındaki çıkışa bağlamak üzere hazırlayın. Borunun baglantı yapılacak notasına yakın bir yerden başlayarak, tankın en dolu seviyesindeki mesafeye kadar eşit aralıklarla borunun bir tarafından öbür tarafına kadar geçecek 3,5 mm çapında delikler delin. Borunun eninden 1/2 santim uzunlukta 9 adet 4mm çaplı krom cıvata ve bu cıvatalara uygun pul ve somun edinin. Cıvataları önce ısıtarak, açtığınız delikler boyunca sıkıca vidalayın.Uçları karşı taraftan çıkmalıdır. Isıtarak vidalamaktan amaç su sızdırmazlık sağlamaktır.
Devrede görülen 0 dan 8'e kadar olan cıkışlardan gelen 9 hatlı kablonun herbir ucunu bir pula lehimleyin. O nolu uçtan gelen kablo en alttaki cıvataya karşılık gelmek üzere pulu civataya geçirin, somunla sıkın. Aşağıdan yukarıya doğru 1,2,3...8. uçlardan gelen kablo uçlarına lehimlediğiniz pulları da aynı şekilde sırasına dikkat ederek bağlayın.
Anlattıklarım yandaki şekilden biraz farklı. Yandaki şekilde yukarıda anlattıklarıma ek olarak her bir uç arasında fazladan bir sıfır ucu daha var. Bunun nedeni, elektrot olarak kullanılan civatalardan geçen akımı daha da düşürerek oluşabilecek elektriksel korozyonu önlemek için devrenin 0 nolu çıkışına 1M değerinde bir direnç koymuş olmamdı. Suyun direncine bir de bu direnç eklenince yukarda kalan problardan geçen akım üst LED'leri tetiklemeye yetmedi. Bu sorunu gidermek için de aralara birer tane daha elektrod koyup buların hepsini birbirine bağladıktan sonra 0 ucuna bağlamak zorunda kaldım. Ancak bahsi geçen seri 1M değerindeki direnç kullanılmadan da elektrotlardan geçen akım mikro amper seviyesinde olduğundan korozyon riski çok az. Hele de anahtar olarak yaylı basmalı anahtar kullanıyorsanız.
Benim yaptığım ilkel bir prob. Daha iyisini yapmak sizin yaratıcılığınıza bağlı.