BAROMETRE İLE HAVA TAHMİNİ

 

Herkesin çok iyi bildiğini düşünmeme karşın bu konuda yazmamın nedeni, tekne sahibi olsun ya da olmasın pek çok deniz severden gelen, yanıtlarını aşağıda bulacağınız sorulardır.


MekanikBarometre

Lokal hava tahmini yapabilmek için, barometreden okunan değer kadar, hatta ondan daha fazla, değer değişiklikleri ve bu değişikliğin hızı önemlidir. Hemen her mekanik barometrede değeri gösteren barometre iğnesi(göstergesi) dışında elle çevrilebilen ikinci bir iğne bulunur. Bu iğne ayarlanarak değer gösteren iğnenin üzerine getirilir ve bir zaman sonra oluşan değişiklik (basınçtaki yükselme ya da alçalma) hakkında fikir edinmenizi sağlar.

(Mekanik barometreleri kadran camlarına parmak ucunuzla kapı çalar tarzda tıkladıktan sonra okuyun.)

Yukardakine benzer mekanik bir barometreye sahipseniz, elle ayarlanan iğneciği kullanmak yanında, basınç değerlerini belirli aralıklarla seyir defterine kaydetmek çok daha uygun olur. Pek çok denizci bunu ihmal eder. Bu angaryadan kurtulmanın en iyi yolu bir barograf (altta soldaki resim) ya da aynı derecede hassas olmasa da çok daha ucuza temin edilebilen, kayıt tutan bir elektronik barometre (sağ yandaki resim) edinmektir.

Tarihçeli Elektronik
Baro-termo-higrometre


Barograf
Doğru tahminde bulunabilmek için barometre yanında, termometre ve higrometre de bulundurmak fayda sağlar. Piyasada tek tek bulunabildiği gibi üçünün birarada bulunduğu cihazlar oldukça yaygındır. Her üçünün birarada bulunduğu ve hem basınç, hem sıcaklık, hem de nemin kaydının tutulduğu elektronik bir cihaz'a ek olarak mekanik tiplerin birlikte kullanılması bence en iyisidir.



Barometredeki değişiklikler nasıl değerlendirilmelidir;

Hava basıncında Yükselme :

1 - Hızlı bir yükselme: Değişken havaya
2 - Yavaş yükselme: Oturmuş bir havaya
3 - Yüksek nem ve düşük sıcaklık la birlikte yükselme: Kuzeyden rüzgar ve yağmura
4 - Güneyden rüzgarla birlikte yükselme: İyi havaya
işaret eder.

Hava Basıncının sabit kalması, kuru hava ve mevsim normallerinde sıcaklık : güzel havanın devam edeceğini gösterir.

Hava basıncında düşme:

1 - Hızlı bir düşme : fırtınaya
2 - Batıya yakın yönlerden (W,WNW,WSW) esen rüzgarla hızlı düşme: Kuzeyden Fırtınaya
3 - Kuzeye yakın yönlerden (N,NNW,NNE) esen rüzgarla hızlı düşme : Kuzeyden yağmur ya da dolu (kışın kar) ile birlikte fırtınaya
4 - Nem ve sıcaklık artışıyla birlikte basınç düşmesi : Güneyden rüzgar ve (çoğunlukla şimşek ve yıldırımların eşlik ettiği) yağmura
5 - Kış mevsiminde, Kuru hava ve artan soğukla birlikte basınç düşmesi : Kar yağışına
6 - Çok sakin ve sıcak havayı takiben düşmesi: Gökgürültülü yağmur ve fırtına ya da fırtınamsı havaya işaret eder.


Kabaca ifade etmek gerekirse; basınçtaki yükselmeler iyi hava ve kuzeyli rüzgarların, düşme kötü (yağışlı) hava ve genelde güneyli rüzgarların, ani düşmeler fırtınanın göstergesidir.

Yazdıklarım Kuzey yarıküre için geçerli, güney yarıküre için, yazdıklarımda kuzey ve güney sözcüklerinin yerlerini değiştirmeniz yeterli olur.

Sevgiler,
1 Aralık 1999
© Dr.Korhan Sökmen
http://www.catmaranvega.com