Gökyüzüne Merhaba - Bölüm V.II
1995 yılı itibariyle 875 kuyrukluyıldız kataloglanmış ve yörüngeleri (kabaca da olsa) hesaplanmıştır. Bunlardan 184'ü periodik kuyruklu yıldızdır (orbital devirleri 200 seneden az). Mutlaka bunların dışında kalan pekçoğu da periodik kuyrukluyıldızdır, ancak yörüngeleri yeterli hassasiyetle tanımlanamadığından kesinleştirmek mümkün olmamaktadır.
![]()
Kuyrukluyıldızlar güneşe yeterince yakın olmadıkça görülmezler. Yörüngeleri oldukça eksantriktir. Bazılarının yörüngesi Pluto'nun birhayli dışına taşar, bunlar birkez görüldükten sonra binlerce yıl boyunca geri dönmezler. Sadece kısa ve orta periyodlu kuyruklu yıldızların (Halley kuyrukluyıldızı gibi) yörüngelerinin en azından önemli bir bölümü, Pluto yörüngesinin içinde kalır. Kuyrukluyıldızlar, güneş yakınından yüzlerce geçiş sonunda (yaklaşık 500 geçiş sonunda), buz ve gazlarının tamamına yakınını yitirerek asteroidlere benzer bir görünüm kazanırlar (Muhtemelen dünyaya yakın asteroidlerin bazıları ölü kuyrukluyıldızlardır). Yörüngeleri güneşe yaklaşan kuyrukluyıldızların, güneş ya da gezegenlerle çarpışma, ya da oldukça yakın bir geçişle (özellikle Jupiter'e yakın geçerlerse), güneş sistemi dışına atılmaları olasılığı vardır. Kuyrukluyıldızlar içinde en ünlüsü şüphesiz ki Halley kuyrukluyıldızıdır. Ancak yakın geçmişin anılarından henüz silinmemiş olanlar, 1994 yazında Jupiter'e çarpan SL 9 (Shoemaker-Levy) ve 1997 yılında çıplak gözle doyasıya gözleyebildiğimiz Hale-Bopp olsa gerek. Ve tabi ki en tazesi Ikaye-Zhang kuyrukluyıldızı (2002). Çoğunlukla meteor yağmurları, dünya bir kuyrukluyıldız yörüngesinden geçerken, kuyrukluyıldızdan arta kalmış kalıntılar nedeniyle oluşur ve bu olay her yıl, doğal olarak aynı tarihlere rastlar. 9-13 Ağustos tarihleri arasında gözlenen Perseid meteor yağmurları, dünyanın Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının yörüngesinden geçtiği zamana rastlar. Orinoid meteor yağmurlarının da kaynağı Halley kuyruklu yıldızıdır.
Halley Kuyrukluyıldızı Edmond Halley 1705 yılında, Newton kanunlarını kullanarak Halley kuyrukluyıldızının 1531, 1607 ve 1758 yıllarında görüldüğünü ve 1758'de tekrar görüleceğini hesapladı. Gerçekten de (ne yazık ki ölümünden sonra) 1758'de tekrar görüldü ve daha sonra Edmund Halley'in onuruna Halley olarak adlandırıldı. Bu bölümün başlığındaki resim Halley'e aittir.
Halley'in yörüngesi retrograddır ve ekliptikle 18 derecelik bir açı yapar, ve diğer kuyrukluyıldızlarınki gibi oldukça eksantriktir.
.Büyüklüğü ve iyi tanımlanmış yörüngesi ile diğer kuyruklu yıldızlardan ayrılır.
Shoemaker-Levy 9 Kuyrukluyıldızı Shoemaker-Levy 9, 1993'de Eugene ve Caroline Shomaker ve David Levy isimli astronomlar tarafından keşfedilmiştir. Keşfinden kısa bir süre sonra, bir önceki (1992 deki) yakın gecişi sırasında en az 21 ayrı parçaya ayrıldığı ve yörüngesinde milyonlarca km boyunca ardarda sıralanmış bu parçaların Jupiter'le çarpışacağı anlaşılmıştır. Yörüngesinin Jupiter'e çok yakın olması nedeniyle yörünge periyodunu hesaplamak mümkün olmamıştır. Parçalanmadan önce 5-10 km çapında ve parçalandıktan sonra da parçaların en büyüğünün 1-3 km kadar olduğu sanılmaktadır.
|